Wed, Nov 30, 2022
Commonly Asked Amazon Solution Architect Interview Questions and Answers

Q1. What is auto-scaling?
Ans. Auto-scaling is a feature of AWS which allows you to configure and automatically provision and spin-up new instances without the need for your intervention.

Q2. What are the different types of cloud services?
Ans. Software as a Service (SaaS), Data as a Service (DaaS), Platform as a Service (PaaS), and Infrastructure as a Service (IaaS).

Q3. What is Amazon S3?
Ans. Amazon S3 (Simple Storage Service) is object storage with a simple web service interface to store and retrieve any amount of data from anywhere on the web.

Q4. What is SimpleDB?
Ans. It is a structured data store that supports indexing and data queries to both EC2 and S3.

Q5. What is an AMI?
Ans. AMI (Amazon Machine Image) could be a photograph of the basis filesystem.

Q6. What’s the sort of design, where half of the workload is on the public load while at the same time half of it is on the local storage?
Ans. Hybrid cloud architecture.

Q7. Can I vertically scale an Amazon instance? How do you do it?
Ans. Yes. Spinup a new larger instance than the one you are running, then pause that instance to detach the root ebs volume from this server and discard. After that, stop the live instance and detach its root volume. Note the distinctive device ID and connect that root volume to the new server, and start again. This way you will have scaled vertically.

Q8. How can you send a request to Amazon S3?
Ans. You can send a request by using the REST API or the AWS SDK wrapper libraries that wrap the underlying Amazon S3 REST API.

Q9. What number of buckets can be used to produce in AWS by default?
Ans. By default, 100 buckets can be created.

Q10. Should encryption be used for S3?
Ans. Encryption should be considered for sensitive data as S3 is a proprietary technology.

Q11. What are the various AMI design options?
Ans. absolutely Baked AMI, JeOS (just enough operating system) AMI, and Hybrid AMI.

Q12. What is Geo Restriction in CloudFront?
Ans. Geo-restriction, also known as geoblocking, is used to prevent users in specific geographic locations from accessing content that you’re distributing through a CloudFront web distribution.

Q13. Explain what is T2 instances?
Ans. T2 instances are designed to provide moderate baseline performance and the capability to burst to higher performance as required by workload.

Q14. What is AWS Lambda?
Ans. AWS Lambda could be a reckon service that permits you to run code within the AWS Cloud while not provisioning or managing servers.

Q15. What is a Serverless application in AWS?
Ans. The AWS Serverless Application Model (AWS SAM) extends AWS CloudFormation to provide a simplified way of defining the Amazon API Gateway APIs, AWS Lambda functions, and Amazon DynamoDB tables needed by your serverless application.

Q16. What is the use of Amazon ElastiCache?
Ans. Amazon ElastiCache is a web service that makes it easy to deploy, operate, and scale an in-memory data store or cache in the cloud.

Q17. Make a case for how the buffer is employed in Amazon net services?
Ans. The buffer is used to make the system more robust to manage traffic or load by synchronizing different component.

Q18. Differentiate between stopping and terminating an instance
Ans. When an instance is stopped, the instance performs a normal shutdown and then transitions to a stopped state.
When an associate instance is terminated, the instance performs a normal shutdown, then the attached Amazon EBS volumes are deleted unless the volume’s deleteOnTermination attribute is set to false.

Q19. Is it possible to change the private IP addresses of an EC2 while it is running/stopped in a VPC?
Ans. The primary private IP address cannot be changed. Secondary private addresses can be unassigned, assigned or moved between interfaces or instances at any point.

Q20. Provide one instance wherever you’d like Provisioned IOPS over commonplace RDS storage?
Ans. When you have batch-oriented workloads.

Q21. What is AWS?
Ans. It is the acronym for Amazon Web Service. It is a comprehensive, evolving cloud-computing platform of Amazon. It is additionally referred to as Infrastructure as a Service (IaaS).

Q22. What’s the boot time for associate instance store-backed instance?
Ans. The boot time for an Amazon Instance Store-Backed AMI is less than 5 minutes.

Q23. Will you use encryption for S3?
Ans. Yes, I will, as it is a proprietary technology. It’s forever an honest plan to contemplate secret writing for sensitive knowledge on S3.

Q24. What’s Identity Access Management and the way is it used?
Ans. It is a web service, which is used to securely control access to AWS services. Identity Access Management allows you to manage users, security credentials, and resource permissions.

Q25. Make a case for the benefits of AWS’s Disaster Recovery (DR) resolution.
Ans. AWS offers an economical backup, storage, and DR solution, helping the companies to reduce their capital expenses

  • Fast setup time and greater productivity gains
  • AWS helps corporations to proportion even throughout seasonal fluctuations
  • It seamlessly replicates on-premises data to the cloud
  • Ensures fast retrieval of files

Q26. How does one send a request to Amazon S3?
Ans. We can achieve this by using the REST API or the AWS SDK wrapper libraries. These parts wrap the underlying Amazon S3 REST API.

Q27. What is DynamoDB?
Ans. DynamoDB is a fully managed proprietary NoSQL database service, supporting key-value and document data structures. It will be used once a quick and versatile NoSQL info with a versatile knowledge model and reliable performance is needed.

Q28. What is Redshift?
Ans. Redshift could be a computer memory unit size knowledge warehouse service by Amazon. It is easy, efficient, and scalable, and can be fully configured to analyze your entire data with the existing business intelligence tools.

Q29. Which knowledge centers are deployed for cloud computing?
Ans. There are two data centers in cloud computing, one is Containerized Data centers, and another is Low-Density Datacenters.

Also Find Entry Level Software Engineering Job

Q30. Which AWS services can you utilize to gather and method e-commerce knowledge for close to period analysis?
Ans.

  • DynamoDB
  • ElastiCache
  • Elastic MapReduce
  • Redshift

Q31. What is SQS?
Ans. Simple Queue Service (SQS) is a distributed message queuing service that acts as a mediator for two controllers. It is a pay-per-use web service.

Q32. What are the popular DevOps tools?
Ans. The popular DevOps tools are –
Chef, Puppet, Ansible, and SaltStack – Deployment and Configuration Management Tools
Docker – Containerization Tool
Git – Version Control System Tool
Jenkins – Continuous Integration Tool
Nagios – Continuous Monitoring Tool
Selenium – Continuous Testing Tool

Q33. What is Hybrid cloud architecture?
Ans. It is a type of architecture where the workload is divided into two halves among which one is on public load and the other is on the local storage. It is a mix of on-premises, private cloud and third party, and public cloud services between two platforms.

Q34. What Is Configuration Management?
Ans. Configuration management is used to manage the configuration of systems and the services that they provide entirely through code. This is a repetitive and a regular method that’s achieved through – Intuitive program line interface
A lightweight and easily readable domain-specific language (DSL)
Comprehensive REST-based API

Q35. What are the features of Amazon cloud search?
Ans.

Amazon cloud search features:

AutoComplete advice
Boolean Searches
Entire text search
Faceting term boosting
Highlighting
Prefix Searches
Range searches

Q36. What is AWS?
Ans: AWS stands for Amazon Web Services. AWS could be a platform that gives on-demand resources for hosting internet services, storage, networking, databases and other resources over the internet with a pay-as-you-go pricing.

Q37. What are the components of AWS?
Ans: EC2 – Elastic Compute Cloud, S3 – Simple Storage Service, Route53, EBS – Elastic Block Store, Cloudwatch, Key-Paris are few of the components of AWS.

Q38. What are key-pairs?
Ans: Key-pairs are secure login information for your instances/virtual machines. To connect to the instances we use key-pairs that contain a public-key and private-key.

Q39. What is S3?
Ans: S3 stands for Simple Storage Service. It is a storage service that provides an interface that you can use to store any amount of data, at any time, from anywhere in the world. With S3 you pay only for what you use and the payment model is pay-as-you-go.

Q40. What are the pricing models for EC2instances?
Ans: The different pricing model for EC2 instances are as below,
On-demand
Reserved
Spot
Scheduled
Dedicated

Q41. What are the types of volumes for EC2 instances?
Ans:
There are two types of volumes,
Instance store volumes
EBS – Elastic Block Stores

Q42. What are EBS volumes?

Ans: EBS stands for Elastic Block Stores. They are persistent volumes that you simply will attach to the instances. With EbS volumes, your data will be preserved even when you stop your instances, unlike your instance store volumes where the data is deleted when you stop the instances.

Q43. What are the types of volumes in EBS?
Ans: Following are the types of volumes in EBS,
General purpose
Provisioned IOPS
Magnetic
Cold HDD
Throughput optimized

Q44. What are the different types of instances?
Ans: Following are the types of instances,
General purpose
Computer Optimized
Storage Optimized
Memory Optimized
Accelerated Computing

Q45. What is an auto-scaling and what are the components?
Ans: Auto scaling allows you to automatically scale-up and scale-down the number of instances depending on the CPU utilization or memory utilization. There are 2 components in Auto scaling, they are Auto-scaling groups and Launch Configuration.

Q46. What are the reserved instances?
Ans: Reserved instances are the instance that you can reserve a fixed capacity of EC2 instances. In reserved instances, you ought to get into a contract of one year or three years.

Q47. What is an AMI?
Ans: AMI stands for Amazon Machine Image. AMI could be a guide that contains the computer code configurations, launch permission and a block device mapping that specifies the volume to attach to the instance when it is launched.

Q48. What is an EIP?
Ans: EIP stands for Elastic IP address. It is designed for dynamic cloud computing. When you want to have a static IP address for your instances when you stop and restart your instances, you will be using EIP address.

Q49. What is Cloudwatch?
Answer: Cloudwatch could be an observation tool that you simply will use to observe your varied AWS resources. Like health check, network, Application, etc.

Q50. What are the types in cloud watch?
Answer: There are 2 types in cloud watch. Basic monitoring and detailed monitoring. The basic observation is free and careful observation is indictable.

0 Comments

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.