Wed, Nov 30, 2022
50 Top Questions and Answers for Salesforce Interview

1.  What do you understand by Salesforce?

Answer: One of the most operative Customer Relationship management i.e. CRM product is delivered to all the subscribers as cost-effective software-as-a-service (SaaS).

2. What is Apex in the salesforce?

Answer: An object-oriented programming language and with the help of this language, developers can execute flows and transaction control systems. It enables developers to add logic to many of the system events. These system events could be visual force pages or some record updates.

3. What do you mean by map class in Apex Salesforce?

Answer: Map class consists of methods for the map collection type. And the meaning of map here is a collection of key values pairs where each of these individual unique key maps to one single value.

4. When does someone use Apex?

Answer: We use Apex when we have to send an email, create web services, create custom transaction logic, create complicated business processes or attach custom logic to another operation.

5. Explain in brief about SOQL.

Answer: SOQL: SOQL which is an abbreviated form of “Salesforce Object Query Language” is basically a computer query language which lets one construct powerful query strings and specifies the criteria that should be used to select the data from the platform database.

6. State the two type of SOQL Statements in Sales Force.

Answer:  The two types of SOQL Statements are as follows:

  • Dynamic SOQL
  • Static SOQL

7. Differentiate between Static SOQL and Dynamic SOQL.

Answer: The Static SOQL statement is written in Array bracket [ ] and it is also very similar to INQ (Ion Integrated Query) while Dynamic SOQL is used to refer to the creation of a SOQL string at the run time along with Apex code.

{Note: You can give coding statements as examples to differentiate the two of them}

8. What do you mean by Apex Interface?

Answer: Apex interface can be said to be a collection of methods which are not implemented. This ultimately specifies the signature of the method. What is given as output is specified by the types of inputs that we pass specifies?

9. What do think is Apex Trigger in Salesforce?

Answer: An Apex Trigger is basically an Apex code which executes before or after various types of DML Operation. They are:

  • Update
  • Delete
  • Insert
  • Upsert
  • Merge
  • Undelete

 10. What do you think is the main difference between using .page block table tags and data table?

Answer: Data Table is used to design custom formats while page block is used for default Salesforce standard format.

11. What are some of the apex classes that are usually used within the controller?

Answer: They are:

  • Standard controller
  • Page reference
  • Select Option
  • Message

And many more…

12. What do you mean by self-relationship?

Answer: Self-relationship can be said to be a kind of lookup relationship wherein users take the object “merchandize” and create relationships with other objects.

13. How would you differentiate Salesforce.com and Force.com?

Answer: Salesforce.com is SaaS i.e. Software-as-a-service while force.com is Platform-as-a-Service (PaaS).

14. What is a Static Resource?

Answer: Uploading content which you can use as a reference in a Visualforce page, including archives, JavaScript, images, etc.

15. Can you name a few of the different types of sandboxes in Salesforce?

Answer: The different types of sandboxes in Salesforce are as follows:

  • Partial Copy
  • Developer Pro
  • Developer
  • Full

[Enroll in salesforce training: salesforce training certification]


16. Define Workflow.

Answer: Workflow can be well-defined as an automated process which is used for the purpose of rule criteria and evaluation criteria.

17. Explain what is Audit trail?

Answer: Audit trail function is helpful in knowing the information or tracks all the recent setup changes that the administration does to the organization.  It can store the last 6 months of data.

18. Explain how many controllers can be used in a visual force page?

Answer:  As Salesforce comes under SaaS, one can use only one controller and as many extension controllers.

19. What are the effects of using the transient keyword?

Answer:  The transient keyword prevents the data from being saved into view state. This should be used for very temporary variables.

20. What is a hierarchical relationship?

Answer: Whenever the User object has a lookup to itself For instance:

User (Employee Object) —> Manager (Employee Object)

21. What is the workflow?

Answer: A workflow can perform the following actions:

  • Email Alert
  • Task
  • Field Update
  • Outbound Message

22. What is SOSL?

Answer: Salesforce Object Search Language. Can retrieve up to 2000 queries.

23. How many ways are there to share a record?

Answer: Following are the ways:

  • User Sharing
  • Manual Sharing
  • Apex sharing rules

24. What is Sandbox?

Answer: A replication of production while allowing for development testing types:

  • Developer
  • Developer Pro
  • Partial Copy
  • Full Sandbox

25. What is the difference between ISBLANK and ISNULL?

Answer: ISBLANK refers to text and numeric fields, ISNULL refers to just numeric fields.

26. What is a dependent field?

Answer: A dependent field works in conjunction with a controlling field to filter its values. The value chosen in the controlling field affects the values available in the dependent field.

27. What is the business process?

Answer: A business process simply allows you to separate Sales, Support, Lead, and Solutions lifecycles.

28. What is the difference between SOSL and SOQL?

Answer: SOQL can only query 1 object at a time. SOSL can query multiple objects at one time.

29. What is out of the box functionality?

Answer: The declarative featured provided by Salesforce where you can develop applications with clicks, not code.

30. What are the escalation rules?

Answer: Rules to escalate cases automatically if they are not resolved within a certain period of time.

31. What’s the distinction between fifteen and eighteen digit IDs?

Answer: 15 digits are case sensitive, 18 are not case sensitive.

32. What is an app in Salesforce?

Answer: An app is nothing but a collection of objects that together have a specific purpose.

33. What is a Master-Detail Relationship?

Answer: A Master-Detail Relationship is very similar to the Lookup Relationship but it’s a far more restrictive relationship because it enforces that there must be a parent and a child object. One of the key things to recollect and means is that if you delete the parent it’ll delete all of the children or detail records.

34. What is a Standard Controller?

Answer: A controller controls how the user interacts with a page and data. Salesforce provides normal controllers that employment the precise same as normal Salesforce pages. Whenever potential it is sensible to North American country normal Controllers as a result of Salesforce is doing the work and maintaining the code rather than having us have it off.

Fields that are used on the page are mechanically queried though there’s how to question different fields during a controller extension.

35. What is a Wrapper Class?

Answer: A wrapper class is a custom apex class that contains different data types and properties. Usually, they abstract away a list, set or map so that it can be easily used in visual force to render a table or checkboxes.

36. What is the difference between a trigger and a workflow?

Answer: Triggers are created programmatically by using apex. Workflows are created declaratively through the Salesforce interface. Usually, it makes the most sense to try and make your changes in workflows instead of using triggers although there are some cases where it can be better to use triggers.

37. What is a permission set?

Answer: A permission set extends the users access without changing profiles by adding settings and permissions. A user will solely have one profile but can have lots of permission sets assigned to them.

38. What are some ways an Apex Class can be called?

Answer: Apex can be used in a lot of places. Apex is often accustomed to break down emails, extend Salesforce dramatically, and be used to create custom REST APIs that can be called from outside of Salesforce.

39. What’s the distinction between a before and after Trigger?

Answer: Before triggers execute before the record has been committed to the database. After triggers execute once the info has been committed to the info. One of the key consequences of this is that fields like the Id and formula fields may not be available during the trigger’s execution.

40. How can I create Many to Many relationships?

Answer: Using many-master detail relationships allows a many-to-many relationship to be created between any two objects. Many to several relationships give a record to relate to several different objects.

41. Define object relationship overview.

Answer: In Salesforce you’ll be able to link the quality and custom object records during a connected list. It is done by Object relationship overview. Various styles of relationships are often created so as to attach precise business cases with specific customers. It is potential to make custom relationship on Associate in nursing object and outline numerous relationship sorts.

42. Explain the advantages of Salesforce saas functionality?

Answer: A number of the most edges of Salesforce SaaS are:

  • A pay-as-you-go model perfectly suited for all customers.
  • No hassle of infrastructure management.
  • All applications are accessed via the internet.
  • Easy integration between various applications.
  • Latest features are provided without any delay.
  • Guaranteed uptime and security.
  • Scalable performance for various operations.
  • Ability to access via mobile devices from anywhere.

43. How many relationships are present in Salesforce?

Answer: The two important relationships in Salesforce include:

  • Lookup relationship.
  • Master-detail relationship.

44. List the various types of reports available in Salesforce.

Answer:

  • Tabular report: In this, the grand total is displayed in a table format.
  • Matrix report: An in-depth report wherein the three is both rows –based and column-based grouping.
  • Summary report: A report in which the grouping is on the column basis.
  • Joined report: A joining of two or more reports into one.

45. In which sequence Trigger and automation rules run in Salesforce.com?

Answer: The subsequent is that the order Salesforce logic is applied to a record:

  • Old record loaded from info (or initialized for brand new inserts)
  • New record values overwrite old values
  • System Validation Rules
  • All Apex “before” triggers (EE / UE only)
  • Custom Validation Rules
  • Record saved to the database (but not committed)
  • Record reloaded from the database
  • All Apex “after” triggers (EE / UE only)
  • Assignment rules
  • Auto-response rules
  • Workflow rules
  • Escalation rules
  • Parent Rollup Summary Formula value updated (if present)
  • Database commit
  • Post-commit logic (sending email)

46. If one object in Salesforce has 2 triggers which run “before insert”. Is there any way to control the sequence of execution of these triggers?

Answer: Salesforce.com has documented that trigger sequence cannot be predefined. As a best practice create one trigger per object and use comment blocks to separate different logic blocks. By having all logic in one trigger you’ll even be ready to optimize on your SOQL queries.

47. How to delete the User from Salesforce?

Answer: As per now, Salesforce does not allow to delete any user, however, you can deactivate the user.

48. How to delete the user’s data from Salesforce?

Answer: To delete the Users Data go to Setup | Administration Setup | Data Management | Mass Delete Record, from there select the objects like Account, Lead, etc. and in criteria choose the users name and delete all records of that user associated with an explicit object.

49. How to restrict the user to see any record, let’s say opportunity?

Answer: Set up opportunity sharing to be private. If each user is admins or has read all records on chance, then that overrides personal sharing.

50. What is out of the box functionality?

Answer: The declarative featured provided by Salesforce wherever you’ll be able to develop applications with clicks, not code.

0 Comments

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.